Το καλοκαίρι ήρθε και όλοι ανησυχούμε για το πώς θα βγούμε στην παραλία και τί φαγητό θα καταναλώσουμε σε αυτές τις όμορφες στιγμές χαλάρωσης. Γι’ αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε κάποια πράγματα για το πώς θα διαχειριστούμε τη διατροφή μας και όχι μόνο, εκείνες τις ημέρες. Οι σωστές επιλογές στα γεύματά μας, αλλά και η δραστηριότητά μας παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του βάρους μας. Μην ξεχνάτε ότι τα μικρά και συχνά γεύματα είναι αυτά που θα κρατήσουν τη γλυκόζη σου σε φυσιολογικά επίπεδα, γλιτώνοντάς σας από ένα υπερφαγικό επεισόδιο και αυξημένο σε λιπαρά γεύμα. Πιο αναλυτικά…

Φάε ένα καλό πρωινό

Ξεκίνα την ημέρα σου πάντα με πρωινό, αφού είναι το πιο βασικό γεύμα για να εφοδιαστείς με την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεσαι. Είναι το γεύμα, που θα σε κρατήσει μακριά από τα τσιμπολογήματα και θα ενεργοποιήσει το μεταβολισμό σου.

 

Επαναφόρτισε τις μπαταρίες σου με ένα υγιεινό σνακ

Φρόντισε να έχεις μαζί σου μικρά σνακ, τα οποία θα σε βοηθήσουν να ελέγξεις το αίσθημα της πείνας μέχρι να έρθει η ώρα για το κυρίως γεύμα. Μη ξεχνάς, ότι αυτό το μικρό γεύμα θέλουμε να καλύψει για λίγο την πείνα σου και όχι να σε ‘’φουσκώσει’’. Τέτοιες επιλογές, που είναι εύκολο να έχεις μαζί σου με μικρή θερμιδική αξία είναι, ξηροί καρποί, φρούτα (ξερά ή φρέσκα), μπισκότα, μπάρες δημητριακών, κριτσίνια.

 

Σκέψου πρώτα την ποιότητα και μετά την ποσότητα του γεύματός σου

Όσον αφορά το μεσημεριανό και τo βραδινό σου γεύμα, τα οποία σε αγχώνουν πιο πολύ για το τι θα καταναλώσεις, θα πρέπει πρώτα να δώσεις ιδιαίτερη σημασία στην ποιότητα του γεύματος και μετά στην ποσότητα. Η δικαιολογία «τι να φάω τώρα?» δεν ισχύει αφού πλέον όλα τα beach bar είναι εξοπλισμένα με σαλάτες, φρουτοσαλάτες, σάντουιτς , τα οποία μπορείς να καταναλώσεις άνετα χωρίς να σου προκαλέσουν κάποιο φούσκωμα ή δυσφορία ώστε να συνεχίσεις τις βουτιές σου άνετα. Αν προτιμήσεις να πας σε κάποιο εστιατόριο βέβαια, φρόντισε να φας αρκετή σαλάτα με λίγο κρέας ή ψάρι και λίγο ψωμί.

Καλό θα ήταν να αποφύγεις τροφές όπως hamburger, club sandwich και γλυκά καθότι διαθέτουν πολλές θερμίδες και είναι τρόφιμα βαριά για το στομάχι, θα σου προκαλέσουν δυσφορία και δε θα μπορείς να συνεχίσεις τις δραστηριότητές σου άμεσα, αφού θα πρέπει να περιμένεις 3 ώρες για να χωνέψεις.

Μην ξεχνάς την ενυδάτωσή σου

Η πολύωρη έκθεση στον ήλιο, το έντονο κολύμπι και τα παιχνίδια όπως ρακέτες ή beach volley μπορεί να προκαλέσουν εύκολα αφυδάτωση. Κατανάλωσε περίπου 3 λίτρα υγρών την ημέρα με νερό, τσάι και χυμούς.  Πριν αναρωτηθείς για το αλκοόλ, είναι βέβαιο ότι στις εξόδους σου θα καταναλώσεις το ποτό που σου αρέσει αλλά φρόντισε να είναι με μέτρο. Αρκέσου στα 3-4 (γυναίκες), 4-6 (άνδρες) ποτά την εβδομάδα ή δοκίμασε ποτά χωρίς αλκοόλ. Ιδιαίτερη προσοχή στα κοκτέιλ, καθώς περιέχουν τουλάχιστον 2-3 διαφορετικά ποτά και έχουν αρκετή ζάχαρη και θερμίδες.

Μια ισορροπημένη διατροφή και ένας σωστός τρόπος ζωής, χωρίς στερήσεις και υπερβολές είναι αυτά που θα διατηρήσουν το βάρος σου. Πέρνα καλά , βγες , διασκέδασε αλλά αναλογίσου και την επόμενη ημέρα. Άλλωστε το σώμα σου είναι η εικόνα σου και το έχεις χειμώνα-καλοκαίρι… Φρόντισέ το!