Η παιδική παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο παιδικό σώμα αποτελεί ένα πρόβλημα κοινωνικό, ιατρικό, αλλά και ψυχολογικό. Η Ελλάδα σύμφωνα με έρευνες κατατάσσεται στην πρώτη θέση, ανάμεσα σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και μετά τις ΗΠΑ. Παρόλο που η χώρα μας έχει ως πρότυπο διατροφής τη Μεσογειακή διατροφή η οποία προτείνεται παγκοσμίως στην αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της παχυσαρκίας, τα ελληνόπουλα έρχονται δεύτερα στον κόσμο σε αριθμό παχυσαρκίας μετά τα παιδιά των ΗΠΑ, τα οποία έχουν ένα εντελώς διαφορετικό πρότυπο διατροφής από το δικό μας. Αυτό μήπως πρέπει να μας ανησυχήσει? Ας δούμε λοιπόν τί είναι η παιδική παχυσαρκία και ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν στην τόσο αλματώδη αύξησή της στη χώρα μας.

Τι ορίζεται ως παχυσαρκία?

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αναγνώρισε το 1948 την παχυσαρκία ως νόσημα και την κατέταξε στην Διεθνή Κατάταξη των Παθήσεων. Σύμφωνα με αυτόν η παχυσαρκία είναι η μη φυσιολογική ή η υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για την υγεία του ατόμου. Η αιτία της διαταραχής αυτής θα πρέπει να αναζητηθεί στον σύγχρονο τρόπο ζωής τόσο των ίδιων το παιδιών όσο και των γονέων τους. Σήμερα οι γονείς έχουν λιγότερο χρόνο να αφιερώσουν, τόσο στο υγιεινό μαγείρεμα, όσο και στη διατροφική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους. Από την άλλη τα παιδιά με τις μαθησιακές υποχρεώσεις έχουν λιγότερο χρόνο για άσκηση και σωματικές δραστηριότητες. Η σύγχρονη τάση για υπερκατανάλωση προϊόντων, η ατελείωτες ώρες μπροστά στη τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και η επιθετική διαφήμιση των εταιριών ανθυγιεινών τροφών είναι παράγοντες που βοηθούν στην διόγκωση του προβλήματος της παιδικής παχυσαρκίας.

Ποιες είναι εκείνες οι αιτίες που ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία;

Οι διατροφικές συνήθειες, τα επίπεδα δραστηριότητας, η εθνικότητα, η γενετική και το περιβάλλον, όλοι αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην αύξησή της. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι γενετικές διαφορές μπορεί να ωθούν μερικά μικρά παιδιά και να τα κάνουν πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία καθώς ζουν σε ένα παχυσαρκογενές περιβάλλον.

Μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει το βάρος του παιδιού?

Όσον αφορά με το βάρος κατά τη γέννηση του παιδιού έρευνες έδειξαν ότι αυξημένο βάρος γέννησης αλλά και υποσιτισμός του εμβρύου σε κρίσιμες περιόδους είναι πολύ πιθανές αιτίες σχετιζόμενες με την παιδική παχυσαρκία.

Πώς αντιμετωπίζεται η παιδική παχυσαρκία?

Αρχικά θα πρέπει να γίνει αναγνώριση του προβλήματος από το οικογενειακό περιβάλλον του παιδιού και έπειτα να απευθυνθούν σε επαγγελματίες υγείας οι οποίοι θα αξιολογήσουν την κατάσταση που βρίσκεται το παιδί, παρέχοντας λύσεις τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για την οικογένειά του.
Έπειτα θα πρέπει όλη η οικογένεια να κινητοποιηθεί σε αλλαγές του τρόπου ζωής γενικά και όχι μόνο διατροφικά, καθώς είναι υπεύθυνοι τόσο για την τροφή όσο και για τη δραστηριότητα που θα κάνει ένα παιδί, προσφέροντας ευκαιρίες στα παιδιά τους να απολαύσουν μια ποικιλία από θρεπτικά τρόφιμα εάν τα εκθέτουν πολύ συχνά μπροστά τους και τα ενθαρρύνουν να τα γευτούν αλλά και την υιοθέτηση σωματικής δραστηριότητας η οποία θα διώξει την αδράνεια και θα παρέχει ευεξία στο παιδί. Ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα μείωσης βάρους στοχεύει στην θεραπεία και στη βελτίωση της ενεργειακής ισορροπίας, τα οποία επιτυγχάνονται με τον περιορισμό της υψηλής θερμιδικής αξίας των τροφίμων και ταυτόχρονα την ένταξη μιας δραστηριότητας και γενικά ενός υγιεινού τρόπου ζωής, τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για το οικογενειακό του περιβάλλον.

Και μη ξεχνάτε… ότι το παιδί σας, είναι ο καθρέφτης σας!