Κλινική Διατροφή
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Σκοπός της υπηρεσίας είναι να βοηθήσει το άτομο να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή του αλλά και στον τρόπο ζωής του, διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος ,έτσι ώστε να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Μια διατροφή φιλική για την καρδιά μπορεί να συμβάλλει είτε στην πρόληψη είτε στην αντιμετώπιση κάποιων από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.
ΥΠΕΡΤΑΣΗ
Η κατάλληλη διατροφή καθώς και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης ακόμη και αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση. Τόσο η Μεσογειακή διατροφή όσο και το διεθνές πρότυπο D.A.S.H. (Dietary Approaches to Stop Hypertension) αποτελούν λύση στη διατροφική αντιμετώπιση της υπέρτασης καθώς και την επίτευξη ή/ και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Απώτερος σκοπός είναι η πρόληψη ή η θεραπεία της υπέρτασης σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.
ΗΠΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Κάποια από τα ηπατικά νοσήματα δεν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, άρα η διατροφική αντιμετώπισή τους αποτελεί και τη μοναδική θεραπεία.
ΚΑΡΚΙΝΟΣ
Η επαρκής θρεπτική κατάσταση του ατόμου και όχι η απώλεια βάρους, βελτιώνει την πρόγνωση, την ποιότητα ζωής του και μειώνει τις επιπλοκές στην χειρουργική θεραπεία, την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.
Στόχος της υπηρεσίας είναι να προσφέρει, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, την κατάλληλη διατροφική συμβουλευτική ως μέρος ενός ολοκληρωμένου πλάνου θεραπείας του ατόμου, με επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ
ΝΕΦΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Ο περιορισμός του άλατος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και επιβράδυνση της νεφρικής νόσου ενώ συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της κατακράτησης των υγρών.
Ανάλογα με το νεφρολογικό ιστορικό του καθενός και το στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας, συντάσσεται ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πάθησης.
ΔΙΑΒΗΤΗΣ
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1: Εμφανίζεται συνήθως πριν τα 40 έτη και κυρίως στην εφηβεία. Ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ή παράγει ελλιπή ποσότητα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η εξωγενής χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή ή μέσω αντλίας ινσουλίνης.
Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, μέσω της πέψης, παρέχουν γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη καθώς δίνει ενέργεια. Επομένως στοχεύουμε στην εξισορρόπηση του φαγητού του ατόμου με τις προτεινόμενες δόσεις ινσουλίνης, με αποτέλεσμα η γλυκόζη στο αίμα να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα και να υπάρχουν λιγότερες υπο- και υπερ- γλυκαιμίες.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Εμφανίζεται όταν το σώμα έχει ανεπάρκεια είτε στην ποσότητα είτε στη δράση της ινσουλίνης, το οποίο ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα τόσο εμφανή καθώς η νόσος αναπτύσσεται σταδιακά με τα χρόνια. Επομένως σημαντική είναι η εκπαίδευση του ασθενούς για το ποια τρόφιμα περιέχουν υδατάνθρακες έτσι ώστε να είναι σε θέση να υπολογίζει τις μερίδες που χρειάζεται ημερησίως.
Και στους δυο τύπους με την κατάρτιση εξατομικευμένου διαιτολογίου στοχεύουμε πρωταρχικά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και περαιτέρω στη πρόληψη εμφάνισης των σχετιζόμενων επιπλοκών με το σακχαρώδη διαβήτη.