e-banner_orizontio90Χ728

Κλινική Διατροφή

Κλινική Διατροφή προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας

ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφορούν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και είναι πολυάριθμα. Βασικοί παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή κατανάλωση trans λιπαρών οξέων, το αλκοόλ, το κάπνισμα, το αυξημένο σωματικό βάρος (υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος), η υψηλή γλυκόζη αίματος, η χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η μειωμένη φυσική δραστηριότητα.
Σκοπός της υπηρεσίας είναι να βοηθήσει το άτομο να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή του αλλά και στον τρόπο ζωής του, διατηρώντας ένα υγιές σωματικό βάρος ,έτσι ώστε να θωρακίσει την υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Μια διατροφή φιλική για την καρδιά μπορεί να συμβάλλει είτε στην πρόληψη είτε στην αντιμετώπιση κάποιων από τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

ΥΠΕΡΤΑΣΗ

Η υπέρταση είναι μια κοινή νόσος κατά την οποία η πίεση του αίματος στα τοιχώματα των αρτηριών είναι αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσει καρδιαγγειακή νόσο. Η αυξημένη πίεση (υπέρταση) μπορεί να αυξήσει το ρίσκο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως για παράδειγμα εμφράγματος και εγκεφαλικού. Όμως, ακόμη και χωρίς συμπτώματα μπορεί να προκαλεί φθορά στα αγγεία και στην καρδιά.

Η κατάλληλη διατροφή καθώς και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία της υπέρτασης ακόμη και αν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για την υπέρταση. Τόσο η Μεσογειακή διατροφή όσο και το διεθνές πρότυπο D.A.S.H. (Dietary Approaches to Stop Hypertension) αποτελούν λύση στη διατροφική αντιμετώπιση της υπέρτασης καθώς και την επίτευξη ή/ και διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Απώτερος σκοπός είναι η πρόληψη ή η θεραπεία της υπέρτασης σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό.

ΗΠΑΤΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Άτομα με ηπατικά νοσήματα όπως ηπατοπάθειες (οξεία και χρόνια ηπατίτιδα, ίνωση, κίρρωση, απόφραξη ηπατικών φλεβών ή πυλαίας φλέβας) ή αυξημένο λίπος στο συκώτι χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης ώστε να εφαρμοστεί ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής που θα συνδυάζει τις προτιμήσεις του ασθενούς με τις αρμόδιες συστάσεις των αρμόδιων για την κάθε πάθηση.
Κάποια από τα ηπατικά νοσήματα δεν αντιμετωπίζονται με φαρμακευτική αγωγή, άρα η διατροφική αντιμετώπισή τους αποτελεί και τη μοναδική θεραπεία.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ

Η διατροφή είναι  ένας από τους παράγοντες, που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη ενός όγκου.
Η επαρκής θρεπτική κατάσταση του ατόμου και όχι η απώλεια βάρους, βελτιώνει την πρόγνωση, την ποιότητα ζωής του και μειώνει τις επιπλοκές στην χειρουργική θεραπεία, την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.
Στόχος της υπηρεσίας είναι να προσφέρει, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, την κατάλληλη διατροφική συμβουλευτική ως μέρος ενός ολοκληρωμένου πλάνου θεραπείας του ατόμου, με επαρκή πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών.

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟΥ

Παθήσεις όπως η γαστρίτιδα, το έλκος (στομάχου και δωδεκαδακτύλου), η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η ελκώδης κολίτιδα, η νόσος Crohn, η κοιλιοκάκη και άλλες που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα ταλαιπωρούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού με δυσάρεστα και καθημερινά συμπτώματα. Πολλές από τις παραπάνω καταστάσεις δεν επιδέχονται φαρμακευτική αγωγή, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο σημαντική είναι η διατροφική φροντίδα του ατόμου με νόσο του πεπτικού συστήματος, ειδικά όταν συνυπάρχει υποθρεψία.

ΝΕΦΡΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Άτομα με οποιαδήποτε μορφή νεφρικής νόσου όπως  χρόνια νεφρική ανεπάρκεια που δεν χρήζει αιμοκάθαρσης, οξεία νεφρική ανεπάρκεια, ασθενείς σε αιμοκάθαρση, μεταμοσχευμένοι ασθενείς συνίσταται να ακολουθούν συγκεκριμένη διατροφή για την αποφυγή σημαντικών επιπλοκών όπως υπερκαλιαιμία, υπερφωσφαταιμία, κατακράτηση υγρών, αυξημένη αρτηριακή πίεση και περαιτέρω επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας.
Ο περιορισμός του άλατος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και επιβράδυνση της νεφρικής νόσου ενώ συμβάλλει σημαντικά στην μείωση της κατακράτησης των υγρών.

Ανάλογα με το νεφρολογικό ιστορικό του καθενός και το στάδιο της νεφρικής ανεπάρκειας, συντάσσεται ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο, που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πάθησης.

ΔΙΑΒΗΤΗΣ

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Υπάρχουν 2 τύποι σακχαρώδους διαβήτη:

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1: Εμφανίζεται συνήθως πριν τα 40 έτη και κυρίως στην εφηβεία. Ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ή παράγει ελλιπή ποσότητα ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να χρειάζεται η εξωγενής χορήγηση ινσουλίνης σε ενέσιμη μορφή ή μέσω αντλίας ινσουλίνης.
Τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, μέσω της πέψης, παρέχουν γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη καθώς δίνει ενέργεια. Επομένως στοχεύουμε στην εξισορρόπηση του φαγητού του ατόμου με τις προτεινόμενες δόσεις ινσουλίνης, με αποτέλεσμα η γλυκόζη στο αίμα να παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα και να υπάρχουν λιγότερες υπο- και υπερ- γλυκαιμίες.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2: Εμφανίζεται όταν το σώμα έχει ανεπάρκεια είτε στην ποσότητα είτε στη δράση της ινσουλίνης, το οποίο ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη. Τα συμπτώματα δεν είναι πάντα τόσο εμφανή καθώς η νόσος αναπτύσσεται σταδιακά με τα χρόνια. Επομένως σημαντική είναι η εκπαίδευση του ασθενούς για το ποια τρόφιμα περιέχουν υδατάνθρακες έτσι ώστε να είναι σε θέση να υπολογίζει τις μερίδες που χρειάζεται ημερησίως.

Και στους δυο τύπους με την κατάρτιση εξατομικευμένου διαιτολογίου στοχεύουμε πρωταρχικά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και περαιτέρω στη πρόληψη εμφάνισης των σχετιζόμενων επιπλοκών με το σακχαρώδη διαβήτη.

Δείτε παρακάτω όλες τις υπηρεσίες του γραφείου μας και μάθετε όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για αυτές.

Η σύσταση του σώματός μας εκτός από το ότι καθορίζει την εμφάνισή μας, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την υγεία μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παχυσαρκία ορίζεται ως: «η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερβάλλον λίπος, σε βαθμό που επηρεάζει τόσο την υγεία όσο και την ευεξία του ατόμου».

Η εγκυμοσύνη αποτελεί μια από τις σημαντικότερες και μοναδικές εμπειρίες στη ζωή της γυναίκας. Είναι η μοναδική φορά, κατά την οποία οι διατροφικές της συνήθειες επηρεάζουν άμεσα ένα άλλο πρόσωπο.

Τα παιδιά και οι έφηβοι τείνουν να διαφοροποιούν τη διατροφή τους επιχειρώντας στην απώλεια βάρους που προκύπτει είτε από την πίεση του κοινωνικού περίγυρου, είτε από τα ‘’λανθασμένα’’ πρότυπα των ΜΜΕ.

Χρησιμοποιείται η διαγνωστική συσκευή Fitmate της Cosmed που αποτελεί την επανάσταση στο χώρο της μέτρησης μεταβολισμού

Η υπηρεσία αυτή απευθύνεται σε άτομα που επιθυμούν είτε να μειώσουν είτε να αυξήσουν το σωματικό τους βάρος καθώς επίσης και σε άτομα που ταλαιπωρούνται χρόνια και δεν έχουν καταφέρει να το σταθεροποιήσουν.